Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

KoirahierontaKuva: Raisa HeiskanenKuva: Raisa Heiskanen

Koira on luotu liikkumaan. Monipuolinen liikunta pitää lihaksiston ja nivelet liikkeessä, kun taas yksipuolinen liikunta tasaisella ja kovalla alustalla on myrkkyä lihaksistolle. Tässä yksi syy joka voi edesauttaa koiran lihaksiston jumiutumista. Lihaskireyksiä voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä venyttelyllä ja hieronnalla.

 

Käyttökoirat esim. metsästys- ja agilitykoirat, jotka liikkuvat aktiivisesti ja kilpailevat hyötyvät parhaiten säännöllisestä hieronnasta. Kovan rasituksen seurauksena lihaksistoon kertyy kuona-aineita. Niiden jäädessä lihakseen lihas jumiutuu, jolloin sen toimintakyky ja tehokkuus heikkenee. Näin ollen erilaisten vammojen syntymisen todennäköisyys kasvaa. Hieronnalla ennaltaehkäistään lihas- ja jännevammojen syntymistä. Sitä voidaan myös käyttää suoritusta valmistavana tai palauttavana hoitona. Säännöllinen hieronta auttaa myös lihaksiston palautumisessa.

 

Näyttelykoirat hyötyvät hieronnasta. Hieronta rentouttaa, jolloin liikkeistä tulee joustavat, rennot ja vapaat. Ryhti ja olemus pysyy hyvänä ja näin ollen koirakin esiintyy paremmin.

 

Kotikoirat voivat yhtä hyvin kärsiä lihaksiston ongelmista. Lihasten ollessa jumissa liikunta ei kiinnosta koiraa ja se voi olla apea. Hihnassa kiskominen voi johtaa jatkuvaan jännitystilaan kaulan ja lapojen alueella. Etuosan jännitykset vaikuttavat liikkeisiin ja saattavat aiheuttaa ontumisia ja särkytiloja. Hieronnalla myös vaikutetaan mielialaan ja lievitetään stressiä.

 

Vanhat koirat kärsivät usein tuki- ja liikuntaelin vaivoista, kuten nivelrikosta. Kipu jossakin paikassa kehoa saa koiran käyttämään kroppaansa epätasapainoisesti, jolloin lihaksisto kuormittuu väärin, rasittuu ja jumiutuu, jolloin myös kipu lisääntyy. Näin ollen myös vanha koira tarvitsee lihashuoltoa, jotta saa viettää eläkepäiviään ansaitsemallaan tavalla.

 

Hierontaa käytetään myös hoitomuotona loukkaantumisten ja leikkausten jälkeistä. Ruuansulatushäiriöissä, psyyken hoidossa sekä lihas- ja jännevammojen ehkäisyssä.

 

Ennen hierontaa:

  • Käytä koira tarpeillaan
  • Älä ruoki koiraa pariin tuntiin. Vähäinen määrä esim. makupalat eivät haittaa

Hieronnan jälkeen:

  • Koiralle saattaa olla kova hätä tarpeilleen
  • Tarjoa koiralle vettä
  • Pidä koira lämpimänä hieronnan jälkeen. Loimi ulkoiluttaessa, ohje koskee talvella kaikkia koiria ja lyhytkarvaisia myös kesällä
  • Pidä koira levossa loppupäivän. Käytä sitä vain tarpeillaan. Seuraava päivä kannattaa myös ottaa rennosti, jotta hieronnan vaikutukset saadaan parhaiten esiin.